Objavte čaro varenia na indukcii: Ušetríte čas a peniaze

Objavte čaro varenia na indukcii: Ušetríte čas a peniaze

Pomocou indukcie si rýchlo uvaríte obed či večeru a ohrejete vodu rýchlejšie ako varnou kanvicou, a to do 5 minút. Varenie na indukcii je navyše o 40 % úspornejšie ako varenie na bežne používanej sklokeramickej varnej doske. Zistite ďalšie výhody, ale aj nevýhody používania indukčných varných dosiek alebo sporákov.

Ako funguje indukcia? 

Princíp indukcie objavil v roku 1831 Michael Faraday a veľké využitie našiel v našich kuchyniach. Indukčné varné dosky alebo indukčné sporáky majú vo svojom vnútri zabudovanú indukčnú cievku, ktorá pomocou elektromagnetického vlnenia odovzdáva energiu priamo nádobe. Znamená to, že sa ohrieva iba dno nádoby, kde vznikajú tzv. víriace elektrické prúdy. 

Vďaka tomu sklo, na ktorom je položená varná nádoba, zostane po dovarení chladné a vy sa ho môžete dotknúť bez nepríjemného popálenia. Navyše, ak máte doma malé deti, tak je to bezpečnejšia možnosť ako plynový či sklokeramický sporák, ktorého povrch zostane po vypnutí vriaci. dotextu1 (27)

Aké sú výhody varenia na indukčných varných doskách a sporákoch

Rýchle uvarenie obľúbených pokrmov 

Zo všetkých typov varných dosiek a sporákov je varenie na indukcii najrýchlejšie a dokáže poraziť dokonca rýchlovarnú kanvicu. 2 litre studenej vody (s teplotou okolo 20 °C) dokáže priemerne výkonná rýchlovarná kanvica uvariť za 5 – 7 minút, pričom indukčná varná doska to zvládne za 3 – 5 minút

Šetrenie energie 

Varenie na indukcii je približne o 40 % úspornejšie ako varenie na bežne používanej sklokeramickej varnej doske, takže jej používaním dokážete znížiť účty za elektrinu. 

Presné ovládanie teploty 

Indukčné varné dosky vám umožnia presné ovládanie teploty jedným dotykom. Môžete nastaviť presnú teplotu, akú vaše jedlo potrebuje, čo sa hodí pre vylepšenie kulinárskych schopností. Na indukcii je možné variť tiež spôsobom sous vide. Je to metóda varenia, keď si zavákuujete mäso a varíte ho pri konštantnej teplote niekoľko hodín v závislosti od typu a hrúbky mäsa. 

Bezpečnosť a jednoduché čistenie 

Ako sme spomínali, varenie na indukcii je bezpečné, pretože varné dosky zostávajú hneď po dovarení chladné a nemusíte sa báť, že sa popálite. S tým súvisí aj ďalší veľký benefit – zbavíte sa pripálenín na varnej ploche. Ak vám aj náhodou polievka v hrnci vykypí, jednoducho ju zotriete handričkou. Akonáhle z varnej plochy dáte preč hrniec vhodný na indukciu, ohrievanie sa okamžite vypne. dotextu1 (28)

Aké sú nevýhody varenia na indukčných varných doskách a sporákoch

Vyššia cena 

Indukčné sporáky a varné dosky sú o niečo drahšie ako plynové alebo sklokeramické sporáky

Nemali by ich používať ľudia s kardiostimulátorom 

O tomto probléme mnoho ľudí nevie, ale varenie na indukcii môže predstavovať riziko pre ľudí s kardiostimulátorom. Indukcia vytvára elektromagnetické pole, ktoré môže negatívne ovplyvniť fungovanie týchto zariadení. Aj keď moderné kardiostimulátory sú navrhnuté tak, aby odolávali magnetickému poľu, pred použitím indukcie sa radšej poraďte so svojím lekárom. 

Na indukčnú varnú dosku musíte použiť indukčné hrnce 

V prípade, že máte doma staré obľúbené hrnce, alebo ste kúpili novú sadu hrncov, ktoré nie sú vyrobené z feromagnetického materiálu, musíme vás sklamať. Na indukcii si na nich obed nenavaríte. Jednou z nevýhod indukcie je nutnosť investície do špeciálnych indukčných hrncov

Mnohé moderné sady hrncov sú vyrobené z materiálov vhodných na indukciu. Zistíte to tak, že na ich dno skúsite prichytiť magnet. Ak ho prichytíte, máte šťastie, môžete v nich bez problémov variť. Ešte jednoduchšia metóda je sa pozrieť na obal od výrobcu či tam nie je označenie symbolu vhodnosti na indukciu (vyzerá ako cievka a väčšinou je tam text induction). 

V prípade nekompatibilných hrncov či panvíc elektromagnetické pole nedokáže indukovať prúd v týchto materiáloch a nedôjde k ich ohriatiu. Moderné indukčné varné dosky a sporáky sú vybavené senzormi, ktoré detegujú, či je na ich povrchu vhodná feromagnetická nádoba. V prípade zistenia nekompatibilného vybavenia nespustia ohrev, aby sa predišlo zbytočnému plytvaniu energie. 


TIP: Na trhu nájdete jednu vychytávku, ktorá vám umožní variť aj s obyčajnými hrncami, ktoré nie sú vhodné na indukciu – Platnička na indukciu.


dotextu1 (29)

Alternatívou k indukcii je plynový alebo sklokeramický sporák 


Alternatívou varenia na indukcii je používanie plynového sporáka. Jeho výhodou je takmer okamžité spustenie ohňa, ktorý môžete jednoducho regulovať. Benefitom je aj jeho funkčnosť v prípade výpadku elektriny. A nepotrebujete žiadne špeciálne hrnce, môžete použiť aj tie staré od babičky. 

Mnoho ľudí sa plynového sporáka bojí z dôvodu bezpečnosti, ale dnešné moderné plynové sporáky majú integrované poistky, ktoré pri zhasnutí plameňa vypnú prívod plynu. 

Často v domácnostiach nájdeme sklokeramické varné dosky a sporáky, na ktoré nepotrebujete žiadne špeciálne hrnce. Ich nevýhodou v porovnaní s indukciou je vyššia spotreba energie a pripáleniny, ktoré sa tvoria na povrchu. Výhodou je nižšia cena v porovnaní s indukčnou varnou doskou alebo sporákom.